Mai zilele trecute, facand un tur de control prin carciumele locale (ca sa mai prind si eu pulsul comunitatii mele), am avut posibilitatea sa observ cu ochiul liber, si mai ales cu urechea libera, interesul deosebit al contaranilor mei cu privire la Jocurile Olimpice, care lasasera discutiile traditionale despre politica (jos ala, sus alalalt) si se apucasera sa comenteze evenimentele sportive olimpice vizionate la televizor (ba, ce ochi de vultur are baiatul ala, cum de a reusit el sa impuste asa perfect tinta aia, etc).
Mai tarziu, pe seara, analizand la rece aceste aspecte, cu o bere in fata, bineinteles rece, cum altfel, am ajuns la concluzia ca asa nu se mai poate, trebuie facut ceva, asa chiar nu dam inainte, nu mai putem merge in directia asta, a autodistrugerii ca om si ca fiinta. Trebuie sa ne dezvoltam mai armonios, mai sanatos, mai echilibrat. Si cum altfel poti sa faci asta decat prin sport (ca doar nu o sa ne ajute statul sa ne dezvoltam armonios, vai de mama lui, ca organismul asta statal mai mult ne incurca decat ne ajuta, parca ne vrea direct in groapa). Sportul ne poate ajuta, chiar mai mult decat gandim noi ca ar putea-o face. Dar pentru asta trebuie sa ne schimbam si noi, cetatenii de rand, adica sa incepem sa credem putin si in Carta Olimpica care spune la principiile fundamentale ca „Olimpismul este o filozofie de viata combinand intr-un intreg echilibrat calitatile corpului, vointa si mintea.” Faine vorbe, nu? Pline de intelesuri, zic eu.
Dintre obiectivele urmarite enumeram: promovarea spiritului de fair-play (nu trebuie sa ne mai injuram intre noi, e clar), lupta impotriva violentei (trebuie sa mai lasam ciomagul deoparte, asta e si mai clar), a dopajului (deci, baieti, mai usor cu trascaul, cu bericica si cu tulburelul) si coruptiei in sport (da, fara bani la arbitri, ca DNA-ul va mananca); desfasurarea de activitati sportive care au ca scop dezvoltarea fizica armonioasa a tinerilor (ca avem mare nevoie de lucratori harnici si sanatosi la trup si minte in agricultura); desfăşurarea unei susţinute activităţi de popularizare a sporturilor (vom organiza competitii diversificate, pe sporturi diferite, cu grupe de varsta diferite).
Asociatia va promova mai ales sportul de masa, sportul pentru toti, la care sa participe de la al’ cu barba sura pan’la al’ cu tata-n gura, ca sa ma exprim foarte plastic. Nu vom practica sportul de performanta decat atunci cand vom vedea ca datorita unei selectionari riguroase, initiere si pregatire adecvata a sportivilor vom incepe sa producem varfuri. Toate la timpul lor. Pana atunci, nu vrem decat sa ne antrenam oamenii din cand in cand, sa-i mentinem in forma, conform dictonului latin Mentosana in corp cu lapte sana.
Pentru marirea numarului de membri, vom merge din poarta-n poarta, cu adeziunea-n mana si vom convinge oamenii ca e spre binele lor sa intre in infratirea asta sportiva, spre binele lor, al copiilor lor sau al nepotilor lor, dupa caz, bineinteles. Cotizatia va fi fixata la un leu pe luna, achitata de catre fiecare membru, care va primi chitanta pentru asta, frumos, regulamentar si legal. Leii astfel adunati vor intra la bugetul de venituri si cheltuieli al asociatiei, buget ce va folosi ca instrument de planificare si punere in practica a tuturor activitatilor popuse. Activitati ce se vor face si in realitate, nu numai pe hartie, sa stiti.
Deci, in incheiere, asociatia sportiva va milita pentru aducerea sportului si introducerea lui ca filosofie de viata in toate casele din cele sapte sate componente ale comunei noastre. Fiecare cetatean va simti efectele benefice ale acestei miscari inteligente al carei initiator sunt eu. Si care sunt mandru de tot ceea ce gandesc si fac pentru dragii mei sateni. Ca cu drag fac toate celea pentru ei (poate intr-o buna zi, m-or alege si primar, cine stie, mai vedem in viitor).
Si cu acestea fiind spuse, ma retrag in coltul meu, de unde incerc sa mai gandesc doua-trei miscari maiastre de genul celei prezentate mai sus. Cu respect, va saluta viitorul presedinte al unei asociatii sportive, Ion Dascalu
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu